Nieuws

Belastingaftrek voor zonnepanelen als niet-eigenaar?

Ik heb zonnepanelen laten plaatsen op het huis van mijn vriendin, waarvan ik geen eigenaar ben. Bij de plaatsing werd me verzekerd (zie www.vlaanderen.be) dat ik dit ook kon inbrengen. Kan ik alsnog belastingvermindering krijgen voor deze aankoop? 

Ik veronderstel dat je feitelijk samenwoont met je vriendin en niet wettelijk. In dat geval heb ik geen goed nieuws. De wet vereist wel degelijk dat je eigenaar (naakte of volle, speelt geen rol), vruchtgebruiker of huurder bent van de woning waarop je de zonnepanelen liet plaatsen. Al is het maar van een gedeelte. In jouw geval is er geen enkele (juridische) band tussen jou en de woning. Het ‘bewonen’ op zich volstaat niet.

De informatie op de site van www.vlaanderen.be - “Het maakt niet uit of u eigenaar of huurder bent” - is op z’n zachtst gezegd onvolledig. Die site verwijst echter naar de site van www.energiesparen.be en daar vind je de wettelijke voorwaarden wel terug: “zowel eigenaars, naakte eigenaars, huurders, erfpachters, opstalhouders, vruchtgebruikers kunnen de belastingvermindering aanvragen”.

Je koopt er echter niets meer mee dat je je hebt laten leiden door onvolledige informatie. Ik kan enkel vaststellen dat jij, ook al heb je de investering betaald, wettelijk geen recht hebt op de belastingvermindering, noch jouw vriendin, die weliswaar eigenaar is, maar de zonnepanelen niet betaalde.

Nu nog een huurcontract sluiten met je vriendin is te laat. De voorwaarde van huurder of eigenaar wordt steeds beoordeeld op het ogenblik dat je de bestelling hebt geplaatst bij de aannemer die de zonnepanelen installeerde. En toen was je geen huurder, helaas...

Indien jullie je op de gemeente echter vóór 2011 hebben laten registreren als wettelijk samenwonenden en dus nu samen één aangifte invullen en ook gemeenschappelijk worden belast, speelt het geen rol wie eigenaar is en wie de factuur betaalde. Het volstaat dan dat één van jullie eigenaar is. 

De eigendomsvoorwaarde wordt voor wettelijk samenwonenden immers beoordeeld per gezin. In dat geval wordt de belastingvermindering voor de zonnepanelen aan jullie beiden toegekend, verdeeld volgens ieders inkomen. Dus als wettelijk samenwonende heb je wel degelijk recht op de belastingvermindering.

Jef Wellens is belastingconsulent bij Kluwer. 

Bron: De Standaard * 5 juni 2012

 

Group T.A.T. Groenstraat 38, 3440 Zoutleeuw (Budingen)   -   BE 0895 524 190   -   0469 44 88 64   -